Φαέθων - Σύλλογος Προστασίας του Μικρόσωμου Αλόγου της Ρόδου

Είστε εδώ: Αρχική > 2006 Ίδρυση της αμάλθειας

2006 Ίδρυση της αμάλθειας

Στις 19 Μαΐου 2006 στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου της Διεθνούς Οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα "SAVE FOUNDATION", το οποίο έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Imperial Hotel του Aγρινίου, ιδρύθηκε το σωματείο (δίκτυο) με την επωνυμία "Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Διάσωσης των Αυτόχθονων Φυλών Κατοικίδιων (Αγροτικών και Οικόσιτων Ζώων) - ¬ΑΜΑΛΘΕΙΑ".

Η ΑΜΑΛΘΕΙΑ είναι ένωση φυσικών και νομικών προσώπων και λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθεσίες του Ελληνικού Κράτους, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Συνθηκών που αφορούν στις μη κυβερνητικές οργανώσεις με αντικείμενο την προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος. Συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο SAVE FOUNDATION (SAFEGUARD AGRICULTURAL VARIETIES IN EUROPE) και ενεργεί ως εκπρόσωπός του στην Ελλάδα. Η ΑΜΑΛΘΕΙΑ έχει έδρα την Θεσσαλονίκη. Παράρτημά της λειτουργεί στην Αθήνα ενώ υπάρχει η δυνατότητα ίδρυσης αντίστοιχων παραρτημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Διάσωσης των Αυτόχθονων Φυλών Κατοικίδιων Ζώων, δραστηριοποιείται σε όλη την Ελληνική επικράτεια και συνεργάζεται με συναφή σωματεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στο δίκτυο της «Αμάλθειας» υπάγονται τα εξής σωματεία:

  1. Ένωση Μικρόσωμης φυλής αλόγων Σκύρου.
  2.  Παιωνία (Φυσιολατρικός και αθλητικός όμιλος).
  3. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων.
  4.  Θεσσαλών Φίλιππος Ένωση.
  5.  Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.
  6.  Ελληνική Εταιρία Κτηνιάτρων Μικρών Μηρυκαστικών.
  7.  «Φαέθων» Σύλλογος Προστασίας Μικρόσωμου Αλόγου Ρόδου.
  8.  Μολοσσός Ηπείρου.
  9.  Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Αυτοχθόνων Φυλών.
  10.  Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής http://amalthia.org/el

Για περισσότερες πληροφορίες επισπευτείτε την ιστοσελίδα http://amalthia.org/el

Γνωρίζετε ότι

Το ροδίτικο άλογο είναι γόνος φυσικής εξέλιξης και προσαρμογής. Γνωρίζετε ότι οι περισσότερες φυλές μικρόσωμων αλόγων είναι ανθρώπινες δημιουργίες.

Γνωρίζετε ότι.

Τα ποιο κοντά άλογα στον κόσμο είναι τα Falabella και βρίσκονται στην Αργεντινή. Η ιστορία της φυλής ξεκινάει το 1845. Εκείνη την χρονιά ο Patrick Newell μάζεψε μερικά από τα μικρότερα ελεύθερα άλογα που βρίσκονταν στην περιοχή νότια από το Μπουένος Άιρες. Σε πολύ μικρό χρόνο ο Newell είχε δημιουργήσει ένα κοπάδι με πολύ μικρά άλογα. Στην συνέχεια τα διασταύρωσε με άτομα από άλλες φυλές όπως πόνι Σέντλαντ, Απαλούζα και Κρίολο, διαλέγοντας πάντα τους μικρότερους σε μέγεθος εκπροσώπους της κάθε φυλής. Το 1879 ο Newell θα περάσει όλες τις γνώσεις, ανακαλήψεις και εμπειρίες του, πάνω στην φυλή, στον Juan Falabella. Που θα συνεχίσει τις διασταυρώσεις. Θα ακολουθήσει ο Emilio Falabella και το 1927 το κοπάδι θα το κληρονομήσει ο Julio Cesar Falabella που θα δημιουργήσει το πρώτο γενεαλογικό αρχείο της φυλής. https://el.wikipedia.org

Γνωρίζετε οτι.

Τα άλογα πλήρωσαν βαρύ τίμημα υπηρετώντας τους σκοπούς των ανθρώπων. Οκτώ εκατομμύρια άλογα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του A' Παγκοσμίου Πολέμου», λέει η Jilly Cooper, συγγραφέας του βιβλίου «Ζώα στον πόλεμο» και μία από τους πρωτεργάτες του Μνημείου για τα Ζώα στον Πόλεμο (Animals in War Memorial) στο Λονδίνο, σύμφωνα με το National Geographic.

 

nach oben